Förtroende som grund för arbetsgruppens samarbete

Förtroende är en viktig del i att få samarbetet i en arbetsgrupp att fungera. Den 19 september besöker Tomas Rimeika, retorikkonsult och föreläsare, MiM:s lunchklubb för att lära oss mer om hur man snabbt kan skapa förtroende. 

Jobbar du i en arbetsgrupp där du ibland känner motstånd när du själv känner att du borde få bättre gehör för dina idéer? Det finns många situationer där du behöver fundera lite extra noga på hur du skapar förtroende: när du presenterar en ny idé, gör en presentation inför en ny publik eller kanske ska sälja in en idé eller ett nytt koncept internt.  Tomas Rimeika, retorikkonsult och föreläsare på Snacka Snyggt, berättar varför det är viktigt att tänka på hur man skapar förtroende mellan talaren och de som lyssnar:

– Annars är det svårt att nå in med sitt budskap: där det finns lite förtroende finns också en låg nivå av förståelse för varandra, säger Tomas. Då kan det bli svårt att komma överens om projekt, avtal eller tidsplaner. Förtroendet är en grund för samarbetet och det är viktigt att vårda de relationerna också.  

Tomas själv har en bakgrund inom musik och ser många likheter mellan scenframträdanden och att presentera i professionella sammanhang. 

– Jag tror på att riva murar mellan människor, mellan den som står på scenen och de som lyssnar, berättar Tomas. Det är centralt i retoriken: att muren som finns i början försvinner och istället skapas en gemenskap som underlättar kunskapsinhämtning, inspiration och handling. Människor påverkas kraftig av musik och på samma sätt kan en god talare påverka sina lyssnare väldigt mycket, menar Tomas. Jag vill sprida kunskapen kring hur man skapar intresse och aktiverar sina lyssnare. 

Att skapa förtroende kan verka svårt, och kanske känns det som om det är upp till vilken personlighet man har, men där menar Tomas att det är en förmåga som går att öva upp. 

– Det är en hög grad av övning och träning som är centralt för att bli bättre, säger Tomas. När man är lite nervös så kanske man känner att man har lågt förtroende som behöver byggas på snabbt. Då är det viktigt att ha kunskap om vilka fördomar som riktas mot dig som talare, men även att du har verktyg kring vad du kan säga och göra för att skapa förtroende snabbt. 

Den 19 september besöker Tomas MiM:s lunchklubb. Genom att blanda teori med praktiska övningar kommer deltagarna få möjlighet att vässa sin presentationsteknik ytterligare. Varmt välkommen du också!

Missa ingen träff! Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du inbjudningar till våra event direkt i mejlkorgen. Här kan du skriva upp dig!