6 sätt att bidra till ditt nätverk!

Ett säkert sätt att lyckas med sitt nätverkande är att vara generös. Men var ska man börja? Här kommer sex tips på hur du kan bidra till ditt nätverk och personerna i det!

En av nycklarna i att lyckas med sitt nätverkande är att ge snarare än att ta och att vara generös. Adam Grant, professor i psykologi och författare till boken Give and Take, menar t.ex. att de som är mest fokuserade på att bidra snarare än att få fördelar själva blir mer framgångsrika. Att bidra till sitt nätverk låter såklart fantastiskt, men var börjar man? Här kommer några tips!

1. Frågor <3 intresse = sant

Var intresserad av personerna i ditt nätverk och nya kontakter du möter. De kan alldeles säkert bidra med nya perspektiv och ny kunskap. Var inte rädd för att fråga ”Hur kan jag hjälpa dig?” eller, om du vill veta i vilka frågor du kan vända dig till personen i fråga: ”Hur beskriver du det du gör med en mening?”

2. Tipsa!

Får du höra om ett jobb eller uppdrag som skulle passa någon i ditt nätverk? Se till att tipsa personen eller personerna som skulle kunna vara intresserad. En bonus är om du även kopplar ihop den du tipsar med uppdragsgivaren i fråga.

3. Sprid digital kärlek

Vi hör dagligen om Facebooks och Linkedins algoritmer och förutom att likes och kommentarer får inlägg att synas för fler, är det ett trevligt sätt att få till lite digital kontakt!

4. Var närvarande

Du kan vara närvarande på flera sätt, och här gäller egentligen båda. Medverka på nätverksträffar och ta vara på tillfället. Se till att du verkligen är närvarande i de samtal du deltar i (se t.ex. tips 1).

5. Var generös med kunskap och tips

Expert på Facebookannonsering, bäst på att skapa filter på Instagram eller vet du något specialprogram där man fixar till de bästa klippen för rörlig bild? Förmodligen har du någon specialkunskap som är värdefull för ditt nätverk. Dela med dig av den!

6. Tacka!

Har någon hjälpt dig, se till att återkoppla och tacka. På så sätt får den som hjälpte dig veta att insatsen var värdefull och vad den ledde till.

Lycka till!