Nätverkande, autencitet och generositet – så bygger och underhåller du ditt nätverk

Att nätverka kan vara ett sätt att knyta nya kontakter, men det kan även leda till nya erfarenheter och bättre beslutsfattande. Vi har pratat med Anna Svahn, investerare och författare till boken Nätverk – så blir du en person andra vill omge sig med, för att få reda på vilka faktorer hon ser som avgörande för att skapa ett bra kontaktnät kring sig.

Pingisbord på kontoret, musikquiz på fredagseftermiddagar och kontorsyoga är alla populära aktiviteter för att främja samarbetet på arbetsplatsen. Och visst är det så att work life balance inte längre automatiskt innebär en strikt åtskillnad mellan privatliv och arbetsliv. Anna Svahn, investerare och författare, menar att det snarare är en fördel att jobba tillsammans med personer man gillar.

– Man tenderar att göra affärer med personer som man känner till och tycker om, säger Anna. Jag tror att du måste ha tillit om du ska kunna bygga någonting med någon annan, och då är det rimligt att man gör det med någon man känner. Om man gör det med någon man inte känner så måste man ändå lära känna varandra på sikt. Jag tror att det här med att skilja åt privatliv från arbetsliv, det är en väldigt förlegad syn på hur det egentligen fungerar idag. Det viktigaste är att vara autentisk och inte gå in i en roll för att man tror att det är det folk förväntar sig av en. Det är ett sådant misstag jag har gjort tidigare, att man försöker vara någon som man tror att andra vill att man ska vara, men då blir det alltid fabricerat istället.

Fokusera på att bidra

I sin bok skriver Anna om Adam Grant, psykologiprofessor och författare, som menar att de som fokuserar på att ge till sitt nätverk blir mer framgångsrika. Detta menar Anna är en grundläggande utgångspunkt för den som vill bygga sitt nätverk.

– Många av de entreprenörerna som jag har träffat är extremt givmilda med sin tid och sin kunskap och sina perspektiv, berättar Anna. Det gör också att de går ännu längre, för ju mer du ger av dig själv till andra desto mer får du tillbaka i slutändan. Att vara en giver handlar inte om att ge folk av sina pengar eller investera, det kan vara allt från att bara ta en kaffe med någon och dela med sig av sina perspektiv eller det enklaste: koppla ihop folk. Vi har jättemycket intressanta människor i våra nätverk. Då är det inte konstigt om man säger: ”ni två hade haft nytta av varandra”. Det kan vara något så enkelt som att koppla ihop två människor med varandra.

Nätverka långsiktigt

Nätverkande är en långsiktig aktivitet som öppnar upp för nya möjligheter på sikt. En stor del handlar enligt Anna om att inte fastna i gamla vanor, utan att ta chansen att skapa nya kontakter. Det går även att göra i vardagen, menar hon:

– Småsaker man kan göra är att träffa människor som man inte träffar i vanliga fall. Ta en kaffe med någon du inte brukar ta en kaffe med! Det är så himla lätt att man fastnar i sin umgängeskrets, och så har man kanske 5 till 10 personer som man alltid träffar i samma sammanhang, berättar Anna. Gör någonting annorlunda, se till vilka personer du har runt omkring dig och hör av dig till dem. Ta en risk, den här sociala risken att sträcka ut en hand till någon som du inte känner så väl!

En fördel som kommer med att bygga nätverk är att man också får ta del av många olika perspektiv, vilket gör att man fattar mer genomtänkta beslut. Samtidigt är det viktigt att vara spontan, menar Anna, så att man uppmärksammar och fångar möjligheter när de uppstår.

– Jag tror att spontanitet och att ta tillvara på möjligheter som dyker upp är bland det viktigaste man kan göra. Då får man ett mycket större perspektiv också. Jag försöker alltid att ge saker och ting en chans, framförallt om det kan vidga mitt perspektiv.

Annas bok Nätverka: så blir du den som andra vill omge sig med finns bl a att köpa på Adlibris.

 

Vill du få inspiration och tipsa direkt till din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att registrera dig här!