7 anledningar att bygga ett starkt nätverk

Ett starkt nätverk är värt mycket. Men hur mycket? Är det rimligt att prioritera nätverkande över andra uppgifter? Ta reda på svaret genom att jämföra dina ansträngningar med vinsterna! Fördelarna med ett starkt nätverk är nämligen flera.

Nästan alla kan skriva under på att nätverkande är viktigt. Ändå är det lätt att vi prioriterar ned det och inte ser nätverkande som en riktig arbetsuppgift. För att inte hamna i den fällan gäller det att tydliggöra syftet och att se ditt nätverkande som den affärskritiska aktivitet som det faktiskt är – rätt utfört kan det både ge dig nya affärer och nya karriärmöjligheter! Här är några exempel:

1. Du ökar din effektivitet och lönsamhet

En stor fördel med nätverk är att du kan be om råd och dra lärdomar från vad andra gjort. Du slipper göra samma misstag och kan hitta effektiva arbetssätt snabbare.

2. Du utvecklar dig själv genom att hjälpa andra

När andra i ditt nätverk frågar dig om råd så får du möjligheten att reflektera djupare över dina erfarenheter och vad du lärt dig av dem. Att “ge” till ditt nätverk handlar alltså lika mycket om att du utvärderar din egen utveckling och får nya insikter! 

3. Du får kontinuerlig kompetensutveckling

Genom att delta i formella nätverk – som ofta bjuder på föreläsningar av experter och seminarium om aktuella frågor, nyheter och trender – håller du dig enkelt uppdaterad om det senaste och utökar successivt din kunskap inom ditt yrkesområde.

4. Du skapar fler affärsmöjligheter och får nya kunder

Kontaktytorna i ett nätverk innebär att andra får reda på vilket värde du och ditt företag kan erbjuda. Kombinera det med förtroendefulla och nära relationer som lyfter kundupplevelsen, och du kommer få ett starkt nätverk som genererar försäljning. 

5. Du får gratis reklam

Inte nog med att ditt nätverk kan vara potentiella kunder (punkt 4), du och dina kontakter kan också hjälpas åt att göra reklam för varandra! Kommer ni väl överens kan de rekommendera dig i sina nätverk, och du kan rekommendera dem i ditt nätverk. På detta sätt når du indirekt dina kontakters nätverk och får gratis reklam.

6. Du får lättare att hitta ett nytt jobb

Långt ifrån alla jobb förmedlas via jobbannonser, än mindre via jobb- och rekryteringssajter. Genom att bygga ett starkt nätverk får du större tillgång till “den dolda” arbetsmarknaden och nya dörrar öppnar sig.

7. Du ökar dina chanser att landa nästa steg i karriären

Med ett starkt nätverk får du inte bara bättre kännedom om lediga tjänster (punkt 6), utan det ökar också dina chanser att landa det där drömjobbet. En kontakt som känner till din framtida arbetsplats kan exempelvis ge dig “insiderinformation” om klädstil och aktuella händelser inför en intervju, så att du kan förbereda dig bättre och att fokus hamnar på dina relevanta kompetenser.

Det finns alltså mycket att vinna på ett starkt nätverk. Glöm inte det när det blir fullt i kalendern och du måste prioritera din tid. Och glöm inte heller att fokusera på vad du kan bidra med, snarare än vad du vill ha ut, för att lyckas med dina ansträngningar.

Lycka till!