Lista: 9 podcaster med inspiration för dig inom sälj och marknadsföring

Behöver du något nytt i hörlurarna i dessa coronatider? Här kommer 9 (o)väntade tips på podcaster för dig inom sälj och marknadsföring som vill få nya insikter och perspektiv på vardagen.

Marknadsförare, säljare och entreprenörer behöver ständigt inspiration för att utveckla och förbättra sitt arbete. Men många har en stressig vardag och det är svårt att få tiden att räcka till. Tack och lov då för alla poddar som finns! De går att lyssna på samtidigt som du gör något annat och kan användas till såväl kompetensutveckling och omvärldsbevakning som reflektion, tidsfördriv och mental återhämtning. 

Nedan har jag plockat ut 9 personliga tips för dig som jobbar med sälj, marknadsföring eller driver eget. Några känner du förmodligen igen, några kanske får dig att höja på ögonbrynet. Hoppas du hittar en ny favorit!

1. Vad fan håller jag på med?

Linda Hörnfeldt från We are influencers of Sweden och Alexandra Bylund från PR with an edge snackar entreprenörskap från alla möjliga vinklar: från affärsutveckling och bonusar, till webbinarium, nyheter på Facebook och gamification. Ny bekantskap för mig, men funnits sedan 2016. Personligt, pratigt och genuint. Ett avsnitt är oftast 40-60 min långt. 

2. Digital marknadsföring med Tony Hammarlund

En relativt populär och välkänd podcast som startades 2017. Tony Hammarlund, som till vardags jobbar på contentbyrån Cemedia i Göteborg, gästas av experter och ledare inom digital marknadsföring. Det pratas growth hacking, videoinnehåll, PR, content, varumärken och mycket mer. Avsnitt generellt mellan 40 och 60 min långa.

3. Copyblogger FM / The Copyblogger podcast

Amerikansk podd som jag tidigare lyssnat på för matnyttiga och konkreta tips kring rubriker, ämnen och annat relaterat till (skrivet) content. Numera har podden ett lite bredare grepp och det snackas bl.a. sälj, e-postmarknadsföring, produktutveckling och segmentering. Varierande längd på avsnitten över tid, en del är kring 15 min och andra närmare 50 min. För dig som vill djupdyka i just skrivande, kolla in avsnitten från 2019 och tidigare.

4. Stjärnsäljarpodden

En av de absolut populäraste säljpoddarna där Tomas Wesander och Philip Gozzi pratar om allt från cold calls, motivation och mässor till rekrytering och säljkultur. Antingen ensamma eller ihop med gäster. Måste erkänna att jag inte är någon storlyssnare, men det jag har hört gillar jag! Vanligtvis 20-40 min långa avsnitt.

5. Hur kan vi?

Om du inte redan lyssnat på föreläsaren och samtalsaktivistens Navid Modiris podd “Hur kan vi?”, så har du något att se fram emot. Tillsammans med gäster diskuterar Navid stora och små frågor på djupet, med utgångspunkten att olikheter är bra och gör oss klokare. För dig som vill utmanas i dina gamla tankemönster och har mycket tid: avsnitten är generellt ca 2 timmar långa (!). 

Tips! Jag inspirerades av avsnitt #35 med kommunikationsstrategen Jakob Trollbäck och paketeringen av FN:s hållbarhetsmål.

6. Sälj- och marknadspodden

Podd som funnits sedan 2014 och drivs av Anders Hermansson och Lars Dahlberg från Business Reflex, men som är ny bekantskap för mig. Programmatisk annonsering, e-handel för B2B, sökmotoroptimering och megadeals är några av de senaste områdena som diskuterats med olika gäster. Avsnitten är oftast kring 30-45 min.

7. Health for wealth

En av mina favoritpoddar som i princip alla, oavsett yrkesroll, har nytta av! Här snackas det work-life-balance, att mäta framgång, gig-ekonomi, kontorslandskap och mycket mer. Drivs av hälsostrateg, civilekonom och hälsocoach Ann-Sofie Forsmark samt Boel Stier som är kommunikationskonsult, copywriter och före detta journalist. Ett avsnitt är vanligtvis mellan 40 och 55 min.

8. Kropp & Själ

Inom sälj, marknadsföring och företagande känns det ibland som att ALLT ska optimeras och transformeras. Därför är det bra att ta ett steg tillbaka ibland och reflektera över vad man egentligen gör. “Kropp & själ” är en podd från P1 som behandlar en rad olika ämnen, men här kommer ett gäng jobbrelaterade som jag tycker du ska lyssna på:

  • 29 december 2019: Lathetens revansch
  • 7 maj 2019: Är du ditt jobb?
  • 5 mars 2019: Från perfekt till hållbar 
  • 2 oktober: 2018 Optimeringsrevolten

9. Stressmottagningen

Apropå vikten av distans: prova mindfulness! Stressmottagningen har guidade övningar som du kan göra under arbetsdagen, så att du får en kort paus och kan fortsätta hålla energin uppe.

Så vad väntar du på? Tryck play!

/Johanna 

Johanna Petersson är frilansskribent och strategisk kommunikatör med fokus på B2B-marknadsföring och content marketing. Hon är en textnörd med passion för samhällsfrågor, ett stort kulturintresse och gillar att ifrågasätta varför vi gör som vi gör.

Läs mer: Så utvärderar du ditt nätverk och identifierar nya kontakter