Kunskap är allt dyrare – och allt mindre värt!

Framtidens vinnare är receptiva och kortsiktiga nytänkare

Sverige hade 150 års kunskapsförsprång och levde gott på det. Nu är världen ifatt. Hur gör vi nu?

TroedTroedsson_Fredagsklubben gästades av Troed Troedsson, samhälls- och framtidsanalytiker, som tog oss i ett högt tempo från förtvivlan till hopp om framtiden. Lösningen vi söker är nya strukturer. Men först måste vi förstå var vi befinner oss nu.

I mitten av 1800-talet började Sverige växa ifrån resten av världen tack vare vår kunskapsdelning. Vi lärde oss att läsa när vi var 7 år, till skillnad från de allra flesta i resten av världen. Kompetensen som vi stoltserade med låg i skillnaden mellan det som de andra i världen kunde och vad vi kunde. Idag kan vilket barn som helst i världen bli nobelpristagare. Allt fler studerar på universitet och kunskap är tillgängligt för gemeneman. Ju fler som vet saker, desto mindre blir den kunskapen värd.

Utvecklingskurvan kallas av Troed för Traditionssystemet. Systemet fokuserar på kunskap, produkter, specialisering och långsiktighet. Kurvan är konkav och gradvis avstannande.

De nya möjligheterna finns i förståelsen för hur folk har det

Avstannande är aldrig bra. Istället behöver vi förflytta oss till en konvex kurva som är utvecklande. Ett Innovationssystem som är gradvis ökande. Systemet byggs av perception, situationsfokus, komplexitet och agilitet. Din stora resurs är att du förstår att det finns ännu bättre vetande och din nya kompetens är din förståelse för hur folk har det. Du kan snabbt anpassa dig till den föränderliga omvärlden.

Vi har redan stött på några av dessa nytänkare i traditionella branscher. Bankerna har fått konkurrens av Klarna, vårdcentraler av Kry och Mercedes av Tesla. Företagare som kommer utifrån, utan branscherfarenhet och kanske utan pengar. Företagare som ser andra möjligheter.

Ett annat exempel på hur man gått från Traditionssystemet till Innovationssystemet är en gammeldags bensinmack med en bilmekaniker. De försvann när bilarna utvecklades och behövde service på specialistverkstäder. De obemannade stationerna var ett faktum tills någon såg att bilisten fortfarande hade ett behov. Bilisten som behöver köpa en kaffe, en korv och kanske något som får ungarna i baksätet att sitta stilla i 5-6 timmar.

Se till att faktiskt göra annorlunda

  1. Gör en rejäl omvärldsbevakning. Vad händer där ute? Samla på dig information från olika källor och branscher.
  2. Skilj ut det värdefulla. Sortera din information. Vad kan vara värdefullt och vad är skit?
  3. Gör annorlunda! Se till att använda den värdefulla informationen för att göra något nytt.

Ett sista tips som Troed var att inte fråga våra barn vad de vill bli när de blir stora för framtiden är alltmer kortsiktig och därmed okänd.

TroedTroedsson