​Organisering – frigör mentalt utrymme och minska stressen

Vi har mer att göra, och fler prylar att ta hand om. Genom att skapa ordning kan vi också minimera stressen. Linda Gemal på Ordningskonsulten ger några tips kring hur vi kan göra för att skapa bättre ordning i tillvaron. 

Känner du till Marie Kondo? Japanskan som skrivit en bok om att rensa och även leder en serie på Netflix på samma tema. Att skapa ordning och reda ligger i tiden, och man kan undra varför just rensa och städa fått så stort fokus det senaste åren. Linda Gemal, från Ordningskonsulten, har en teori kring vår stressade och prylfyllda tillvaro.

– Vi har mer av allt, vi klämmer in mer på samma timmar, säger hon. Det är så himla lätt att man tappar saker mellan stolarna när man inte är organiserad. Det har blivit mer i tiden, och jag tror att det är för att folk är mycket mer pressade, och folk blir duktigare på att tänka på att förstå konsekvenserna.

Men var ska då den som vill bli mer organiserad börja? Linda menar att det är viktigt att starta med rensningen snarare än att börja köpa in förvaringslösningar. Det är också viktigt att man känner att det är okej att göra sig av med saker. Alla saker ska ha en plats eller ett hem. Att hålla sig till t.ex. en kalender och ett system för att-göra-listan är också ett annat tips.

– De flesta vet ju att det hade varit bättre om man hade varit lite mer organiserade men man vet inte var man ska börja, berättar hon. Börja med att tömma området du skall organisera och faktiskt ta i varje sak. Man får ofta den där magkänslan, om man faktiskt kommer att använda den, eller om man faktiskt tycker om den. Ibland är det bättre att gå lite mer efter magkänsla än att tänka logiskt. Och det där att du har betalt en massa pengar för det – fokusera inte på det, oftast får du ändå inte tillbaka pengarna. Tänk istället ”Jag njöt när jag hade det, nu är det kanske dags att säga hejdå”.

Bristen på organisation kan i förlängningen leda till ökad stress. När vi försöker hålla allt i huvudet: möten, var alla viktiga papper ligger och när du egentligen skulle lämna tillbaka den där biblioteksboken, är det lätt att någonting glöms bort. Vår förmåga att fokusera påverkas också av huruvida vi har organiserat det som är runt omkring oss.

– Ju mer jag arbetar med detta, inser jag att det i grund och botten handlar om stresshantering, berättar Linda. Jag har haft flera kunder som säger att redan första dagen när vi har städat och rensat, tyckte de att det var som att de kunde andas igen. Idag är vi på en konstant stressnivå hela tiden. Vi tillåter inte oss själva att få ut det ur huvudet, säger hon. Om du får ut det ur huvudet, i en kalender eller på en lista, så frigör du mentalt utrymme.